top of page

Metinler sınıflandırılırken şu ölçütler esas alınır.
Metinler:
✔Gerçekle ilişkileri(kurmaca, gerçekliği olan)

✔ işlevleri( şiirsel, göndergesel vs.)

✔yazılış amaçları (bilgi vermek, estetik zevk uyandırmak vs.)

✔ anlatım biçimleri (öyküleyici, açıklayıcı vb.)


 

 

 


Metinleri niçin sınıflandırırız?

Reklamlar

Bilim, sanat ya da edebiyatta metinlerin sınıflandırılmasının en temel amacı kargaşanın önlenmesidir. Bir kütüphaneyi düşünelim; kitaplar rast gele yerleştirilmiş olsun. Bu kütüphanede bir bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz. Araştırma yapıyoruz. Aradığımız bilgiye ya da kitaba ulaşmamız ne kadar sürecektir? Araştırmamızda nasıl sorunlarla karşılaşacağız. Elbette bu durumdaki bir kütüphanede istenilen kitaba, bilgiye ulaşmamız kolay olmayacaktır. Bu araştırmamızda kütüphanedeki tüm kitapları incelememiz gerekecektir.


Halbuki kütüphanede bir sınıflandırma yapılmış olsa idi araştırmamız çok daha kolay olacaktı. Bir kütüphanede romanlar, şiir kitapları, öğretici araştırma kitapları, ansiklopediler, süreli yayınlar ayrı raflarda bulunur. Bunlar yine kendi içinde korku romanları, bilimsel romanlar, tarih ansiklopedileri gibi ayrıca sınıflandırılır.


Sınıflandırma bilimde araştırmacıya ve okura kolaylık sağlayacaktır. Bir bilimde yapılan sınıflandırma tarih sürecinde yaşanan gelişmeleri ortaya serecek geleceğe ışık tutacaktır. Yine sınıflandırma ile eser varlığı ortaya konacaktır.

Sınıflandırma hayatımızın her alanında yapılmaktadır. Okullar, hastaneler hatta coğrafi bölgelerde dahi sınıflandırma yapılmaktadır. Sınıflandırma sayesinde hayatımız kolaylaşır. Hayatın içinde ortaya çıkacak kargaşa önlenir.

Yorumlarınızı Bildirin
Bizi DeğerlendirinÇok kötüPek iyi değilİyiÇok iyiHarikaBizi Değerlendirin

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page